Blog, Ékszer tippek

Ezüst ékszer vásárlási tippek

Ezüst ékszer vásárlási tanácsok

Érdekelnek az ezüst ékszerek? Vásárolni szeretnél, de bizonytalan vagy benne, hogy milyen ezüst típus lenne számodra a legmegfelelőbb? A választásban segítenek a következő információk, amelyeket figyelmedbe ajánlunk.

Az ékszerek között mindig is népszerű volt az ezüst gyűrű, ezüst nyaklánc, ezüst fülbevaló, de az ebből a nemesfémből készült medálok, karkötők és legújabb trendként az ezüst piercingek ma mind a virágkorukat élik. Egyre többen választják az ezüst ékszereket az arany helyett, követve a legújabb trendeket a divat világában.

Ha Te is szeretnéd gazdagítani ékszerdobozodat, vagy ajándékba szeretnél adni egy szép ezüst női ékszert, íme, 6 dolog, amit érdemes tudnod erről a témáról vásárlás előtt.

1. Az ezüst típusai

Vásárlás előtt tisztában kell lenned azzal, hogy három fő ezüsttípus létezik a piacon. Nézzük meg, melyek is ezek!

Sterling ezüst:

Ez az ezüst a leggyakoribb, és a legtöbb ezüst ékszer ebből készül. Ez az ékszer alapanyag 92,5% tiszta ezüstből és 7,5% rézből áll. A réz hozzáadásával a tiszta ezüst - amely egy puha fém - keménnyé, jól formálhatóvá és formatartóvá válik, így könnyű vele dolgozni és különféle ékszereket, például nyakláncokat, gyűrűket, karkötőket és fülbevalókat készíteni.

Hogyan győződhetsz meg arról, hogy sterling ezüstből készült ékszert vásároltál?   Minden sterling ezüstből készült ékszer 925-tel vagy a "sterling" rövidítésével van megjelölve, bélyegezve. Ebből lehet tudni, hogy az valódi.

Szín ezüst:

A szín ezüst ennek a nemesfémnek a legtisztább formája 99,9% ezüsttartalommal. A  szín ezüst látszólag a legjobb ezüst típusnak tűnhet az ékszerekhez, de valójában nagyon puha fém. Ez az oka annak, hogy könnyen megsérülhet, és idővel pl. az ezüst gyűrű vagy az ezüst karkötő megváltoztathatja a formáját.

Ezüst bevonatú ékszerek:

Az ezüstözött termékek valójában nem ezüstből, hanem egy másik fémből pl. rézből készülnek, amelyet aztán vékony ezüst lemezzel borítanak be. A használt fém típusától függően ezek az ékszerek tartósak lehetnek, de mivel az ezüst csak egy bevonatot képez rajtuk, könnyen elhomályosulhatnak.

Az ezüstözött ékszerek gyengébb minőségű ezüstnek számítanak, ezért sokkal olcsóbbak, mint a tiszta ezüstből vagy a sterling ezüstből készültek.

2. Hogyan tartsd karban ékszereidet?

Annak ellenére, hogy az ezüst egy tartós fém, hőnek, levegőnek vagy nedvességnek kitéve veszíthet eredeti szépségéből. Azonban van néhány óvintézkedés, amellyel meghosszabbíthatod ékszered ragyogását.

Az ékszer karbantartásának első lépése az, hogy tartsd szárazon. Zuhanyozás vagy úszás előtt ne felejtsd el levenni az ezüst ékszereidet!  Kerüld azt is, hogy testápoló vagy különböző szépségápolási szerek kerüljenek az ékszereidre.

Amikor nem viseled az ékszert, akkor tartsd zárt tároló helyen, hogy ne legyen túlzottan kitéve a levegőnek.

Az ékszerek tisztán tartása feltétele annak, hogy azok fényesek és ragyogóak maradjanak. Mindenképpen tisztítsd meg őket havonta egyszer, vagy lehetőség szerint minden használat után.

Az ezüst ékszertisztító, fényező paszták vagy kendők nagyszerű tisztítási módok, de számos otthoni olcsó praktika is használható a fényezéshez.

További ezüst tisztítási, ápolási tippeket az alábbi oldalon találsz: Ezüst ékszer tisztítás

3. Allergiás vagy az ezüstre?

Az egyik oka az ezüst népszerűségének az, hogy a legtöbb fémre allergiás ember allergiás reakció nélkül is viselheti. A nikkelmentes fémek, mint pl.az ezüst, általánosan ismertek arról, hogy hipoallergének.

Van azonban egy kivétel ez alól a szabály alól. Tudjuk, hogy az ezüst ékszereket 7,5%-ban más fémekből is készítik. Leggyakrabban a 7,5% réz, amely szintén nikkelmentes. Ha azonban a másik 7,5% nem nikkelmentes fémekből áll, akkor az allergiás reakciót válthat ki a bőrön. Ha Te tudod, hogy valamely fémre allergiás vagy, célszerű olyan ékszert választanod, amelyik nikkelmentes anyagból készült. A fémre való allergiát a bőr kipirosodása és viszketése jelzi.

4. Hogyan viseld ékszereidet?

Az ezüst ékszerek önmagukban is gyönyörűek, de több mód is van arra, hogy ékszereidet úgy viseld, hogy azok kifejezésre juttassák egyéniségedet. A különböző fazonú ékszerek kombinálása például egy remek lehetőség erre. 

Hosszú nyakláncodat viselheted egy rövidebb nyaklánccal, hogy ezzel határozottságot és kifinomult megjelenést teremts.

A nagy karika fülbevaló mellé viselt kisebb karikák különleges egyedi hatást keltenek. Ezüst láncaidat különféle medálokkal és kövekkel is kombinálhatod, hogy folyamatosan új megjelenést hozz ezzel létre. Több egymással stílusban összeillő karkötő, karlánc viselése különleges, egyedi hatást kelthet.

Ezüst ékszer viselés
Az ezüst ékszer az egyik legjobban testreszabható ékszer típus.

5. Gyűrűméret megállapítása?

Egy fontos része a gyűrű vásárlásnak, hogy tisztában legyünk a szükséges mérettel. Egy ékszerboltban ez méréssel és próbával történik. Online vásárlás esetén pedig több módszer is rendelkezésre áll, hogy megállapítsuk a megfelelő méretet.

Ehhez részletes segítséget az alábbi oldalon találsz: Gyűrűméret megállapítása

6. Különféle vásárlási módok

Ha ezüst ékszert keresel, sok ékszerbolt van, akik minőségében megbízhatóak. Így felkereshetsz ékszerüzleteket, hogy a számodra legmegfelelőbb darabot megtaláld. Amennyiben kényelmesebben szeretnél vásárolni, ajánljuk figyelmedbe ékszer webshop kínálatunkat. 

Sikeres, örömteli vásárlást kívánunk!